2024 Február 02.-án magyar idő szerint 10:00- kor elkezdődött Tokyoban a 2024-es Crunchyroll Anime awards. A teljes rendezvényt youtube-on és twitcchen is lehetet követni. Én Youtube-on néztem igaz nem az  egészet.  Ezen blog bejegyzésben kiszeretném fejteni a véleményemet az egyes kategoriákról. Azt itt a legelején kifejteném a jelöltek között lévő animékből van jó néhány, amit nem láttam ezt minden kategóriánál feltüntetem.Akkor vágjunk is bele.

(A képek forrása: https://www.crunchyroll.com/news/latest/2024/3/2/anime-awards-2024-winners-anime-of-the-year)

Anime of the year 2024 kategória

A jelöltek közül én személy szerint a jjk s2-öt, a chainsawmant és a vinland saga s2-öt nem láttam. Ahogy a képen is látni lehet a jjk s2 lett az év animéje. Mivel személy szerint én nem láttam, viszont tudom, hogy jjk story az jó, animációja is jó, viszont volt egy két rész, ahol már problémák akadtak. A mappa stúdiónál sok volt a munka az AOT finál chapter miatt, ezért a munkavállalók a studionál elég kimerültek voltak és páran fel is mondtak a körülmények miatt. Ezen okok miatt lett a jjk- nek némely részen silányamabb az animációja.

Véleményem szerint a felsoroltakból én az Oshi no ko-nak adnám a címet, mivel a story egyedi volt, izgalmas, zenéi(op,ed) is nagyon jók voltak. Bocchi the rock! Nálam egy ilyen se nem rossz se nem jó kategóriájú anime. Chainsaw ment nem láttam véleményt annyira ismeretlenül nem mondanék. Annyit róla, hogy animációi elég egyediek. A kny animáció szintén elég egyediek ezek mellett jók a zenéi. jjk s2 esetében animáció jó azzal a pár rész kivételével. OP-iba bele hallgattam, mert kíváncsi voltam, egy másik kategória esetében, hogy hogy nyerhetet. Zenei világa jó, de annyira kiemelkedőnek nem mondanám ebben a seasonbe. Vinland saga, mivel csak az első seasont láttam azért nagyon nem tudok mit mondani róla. Azok alapján, amit láttam róla hozta a s1-es animáció szintjét, de én annyira kiemelkedő animének nem tartom.

Best Continuing Anime Series kategória

Ebben a kategoriában jelöltek esetében az AOT final seasont, a jjk s2-öt a spyx family s2-öt és a vinland saga s2-öt nem láttam. A kategóriát az egyik shounen nagy ágyú a one piece nyerte, amire én személy szerint számitottam is. Hosszúsága miatt is illetve a 23-as évben befejezödött a wano arc és elkezdödött egy új arc a storyban, illetve megjelent a gear 5 forma amit mindenki nagyon várt, aki olvasta a mangát.

Az AOT- ot én a studió váltásig láttam azóta én nem követtem. Hosszúnak az AOT is hosszú ha jól tudom a 100 részt is elhagyta ezért felkerülhetet erre a listára. kny az új generációs shounen animék közül az egyik leghypoltabb, amivel egyet is tudok érteni. 3. évada nagyon jó volt. Epic harcok, Hashirák közül kettőt jobban megismertünk. Én várom a kövi évadot belőle, ezen a listán ott van a helye. jjk az élső évad után ez is kapott folytást, így okkal van a listán. Az anime körül lévő elég nagy hype miatt így utolag visszagondolva csoda, hogy ezt a kategoriát nem nyerte meg. spy x family- ből az első évad 7.részéig jutottam onnan én skippeltem. Engem annyira nem kötött le. Mivel egy folytatásról beszélünk joga van itt lenni, bár én lehet helyette valamelyik másik anime folytatását raktam volna be a listára helyette.

Best new anime series kategória

Ezt a kategóriát a chainsaw man nyerte. Ebben a 23-as évben a két leghypoltabb anime az OShi no ko és a chainsaw man volt. Bár harmadiknak a Hell's paradise is felkerülthet a listára. A listán szereplők közül a Chainsawmant, Heavenly delusiont és a zoom 100-at nem láttam.

Én személy szerint az Oshi no ko-t mondanám az év animéjének, mint a chainsaw mant. Nagyon jó animáció jó story, jó anime op,ed. Openinget Yoasobi énekli. Az animációja szemek tekintetében elég egyedinek mondható. A zoom 100-nak is elég egyedi az animációja, amit szerintem később megnézek. Heavenly delusionnek a storyja lehet érdekes a vetített bevágások alapján a díjátadón engem meggyözött, hogy ezt meg kell néznem.

Best anime film kategoria

A jelölteket látva, az ember szemét kiszúrj a Suzume, ami egy Makoto Shinkai movie, így nem is voltam meglepődve, hogy ez lett a legjobb film. Aki nem ismerni Makoto Shinkait ő az írója a your namenek, a weathering with you-nak. Az egyik hanem a legjobb animációkat készíti a csapatával. A jelöltek közül a suzumén kívűl be kell valjam egyet se láttam.  A Black clover moviet azt biztos megfogom ezek közül nézni. Jobban nem fejteném ki ebben a kategóriában a véleményemet az egyes jelöltekről, mivel némelyikről még nem is hallottam.

Best original anime kategória

A best original anime kategóriát a Buddy Daddies anime nyerte. Én meg mondom őszintén ezek közül én egyet se láttam, ezért a véleményemet itt nem nem nyilvánitanám ki.

Best animation kategória

A best animation díjat a kny vítte el. Egyedi japán stílusos anime ábrázolása van, amit elég jól összehoztak a harcjelenetekkel. Én  a jelöltek közé beraktam volna az OShi no kot is, mivel elég egyedi animálása van, illetve a főbb karakterek szemei nagyon részletesen kivannak dolgozva. A listán szereplők közül AOT the Final, Chainsaw man, jjk s2, Mob Psycho 100 III és trigun stampede-t nem láttam.

Best character design kategória

A best character design kategóriát a jjk s2 nyerte. Én személy szerint inkább az oshi no ko-nak adtam volna, mivel ott elég egyedin voltak a szemek ábrázolása megoldva és nagyon jól is nézett ki. Nagyon jó character design miatt még szerintem a jelöltek közül a chainsaw mant lehetne kiemelni.

​Best director kategória

Én személy szerint a rendezők személyével nem vagyok tisztában, ezért itt a véleményt nem formálnék. A kategória nyertese Shota Goshozono a jjk s2 rendezője volt.

Best cinematography kategória

A legjobb cinematógráfia kategóriát is a jjk s2 nyerte. Bár én nem láttam, de szerintem a kny is elég esélyes lehetet arra, hogy ezt a kategóriát megnyerje.

Best art direction kategória

A best art direction kategóriát a kny yaiba nyerte. Elég egyedi stílusa van az animének, amiben a japán kulturális ábrázolásokat alkalmaznak a harcok közben.  Szerintem megérdemeltem kapta meg ezt a címet. Zom 100-at megnézve is az első részben volt számomra egy olyan hatás, mintha az anime szín világa fokozatosan fakult volna a szereplő lelkivilágával eggyütt, majd amikor kitört az apokalipszis hirtelen a sötét színeket élénkre cserélték. Ebből nekem annyi tünt fel, hogy a sötét színek helyett csak egyszer megjelentek az élénk színek és nem vettem észre a folyamatosan fakulú, sötétedő színeket, ami az mc lélekállapotát jelölte. Ezért a mutatványért szerintem egy második helyett érdemel ez az anime.

Best romance anime kategória

Ezt a kategóriát a Horimiya s2 nyerte. Én ezek közül egyet se láttam. A horimiyának is csak az első évadát ezért reménykedtem is benne live nézése közben, hogy ez fog nyerni és nyert is. Tervben van nálam a s2-nek a megnézése.

Best Comedy anime kategória

Ezt a kategóroát a spy x family s1 cour 2 nyerte.  A jelöltek közül a Bocchi the rock és a zom 100-at láttam. Én személy szerint elkezdtem nézni a spy x family-t, de az első évad flénél skippeltem valamiért nem kötött le.  A másik kettő anime közül, amit a jelöltek közül láttam én a zom 100-at emelném ki. Nekem sokkal viccesebb volt, mint a Bocchi the rock!

Best action anime kategória

A best action anime kategóriát a jjk s2 nyerte. Mivel nem láttam ezért nem tudom megmondani, hogy jogos-e vagy sem. Bár a listán szereplők közül a kny kerülne nálam első helyre. Ezt követné a Bleach. Bleachnek ezt az évadát nem mondanám annyira pörgösnek, hogy elörébb kerüljön viszont pörgösebb, mint a one piece, mivel ott elég hosszasan tárgyalnak mindent is.

Best fantasy anime kategória

A best fantasy anime kategóriát a kny nyerte. A jelöltek közül én kettőt láttam az egyik a kny a másik a hell's paradise. A hell's paradisenak is jó a storyja volt egy második helyet megérdemel, bár a véleményem úgy annyira nem releváns, hogy a jelöltek többmint a felét nem láttam.

Best drama anime kategória

Best drama anime kategóriát az aot nyerte. Én inkább az oshi no ko-t neveném győztesnek, mivel ott az egyik főszereplő csaj(Akane) majdnem öngyilkos lett a közösségi média rá gyakorolt nyomása miatt. Ez a történet rész egy igaz storyn alapul, ami az anime ezen részének kijövetelekor nagyon felkavarta a közösségi médiát, hogy egy kitalált történetbe egy igaz történet ívet visznek be. Ergo ment a dráma az anime miatt. Emiatt, hogy mind az animében van dráma és drámáztak miatta médiában is adnám neki a legjobb dráma díjat(csak poén).

Best slice of life kategória

A best slice of life anime kategóriát a Bocchi the rock! nyerte. A kategóriából, mivel egyedül ezt az animét láttam ezért nem tartanám relevánsnak így véleményt mondani.

Best Main anime character kategória

A Best MC díjat Luffy nyerte. Bocchit hát annyira nem nevezném a legjobbnak, főleg ha egy kartondobozban szereti tölteni az idejét.

Best supporting anime character kategória

A best supporting anime character kategóriát a jjk s2 nyerte. Egyedül az oshi no ko-t láttam ezért itt megint nem formálnék véleményt.

Must protect at all costs anime character kategória

A must protect at all costs anime character díjat Anya nyerte a spy x familyből. Én személy szerint Bocchinak adnám a díjat, mert muszáj megvédeni őt a gonosz ronda csúf társadalom tagjaitól az emberektől, hogy nyugodtan élhessen egy kartondobozban.

Best anime song kategória

Ennek a kategóriának nagyon örültem, hogy az Idol nyerte, mivel a legjobb anime op volt előrébb az élőadásban és azt nem ez a zene szám nyerte, pedig azt is megérdemelte volna. A listán szereplők közül a Hell's paradise op-ja is nagyon tetszett és tetszik a mai napig. A Bocchi the rock op-ja egynek elmegy számámra, annyira nem kiemelkedő, de nem is rossz. Suzumét ma napig hallgatom. Az összes Makoto Shinkai movie zenéje zseniális. A jjk s2 op-át meghallgattam, de nekem nem jött be.

Best Anime score kategória

A best anime score kategóriát az aot final nyerte. Mivel ez a rajongók véleménye szerint megy pontozás alapján ezért ezen nem sokat akarok magyarászkodni.

Best anime opening sequence kategória

A Best anime opening sequence kategóriát a jjk s2 op 1 nyerte. Én ennél a kategóriánál a livenál biztos voltam, hogy az Idol nyeri, de nem. Ha valaki meghallgatja a kettőt ég és föld a kettő. Az idol kb egy fajta animés himnusszá vált az elmúlt 1 évben szerintem, amíg a jjk s2 op 1-ről még csak nem is hallott a többségünk. Az idolt szerintem azok is ismerik, akik nem nézték az animét. Én direkt meghallgattam a jjk op-t, de azóta se tudtam rájönni, hogy hogy tudta lenyomni az idolt. Ha valaki rájött kommentbe jelezze.

Best anime ending sequence

A best anime ending sequence kategóriát a jjk ending nyerte. Véleményem szerint a Mephisto(oshi no ko ed) itt is kiemelkedő volt. JJk ed-be itt  bele hallgattam, de megint ugyanarra jutottam, mint az op-nél.

A további kategóriák az egyes nyelveken a szinkronszinészeket díjazták, ezeket a fenti forrás linken megtudja nézni ha valakit érdekel.

Összességében az idei anime awardot a jjk fanok nagyon elvitték. A jjk túl volt hypolva picit. Az itt tárgyalt 23 kategóriából 8-at a jjk vitt el. Várom a véleméyeket kommentben.